+420 577 127 111

Když se mletí kávy stává cílem

Pokud jste na otázku odpověděli cokoliv jiného než „můj mlýnek“, měli byste se ještě zamyslet. Kvalita a jednotnost namletých zrn je základem každého výborného šálku kávy. A na to potřebujete dobrý mlýnek. „Mlýnek nastaví celkovou úroveň i pro následnou přípravu kávy,“ říká Steve Rhinehart, zástupce značky Prima Coffee, která vede mezi prodejci na internetu. „Jestliže máte nestejnoměrné mletí, shodí to celou vaši extrakci.“ Kyra Kennedy, spoluzakladatelka značky Baratza vyrábějící mlýnky, souhlasí. „Nikdo si nekoupí mlýnek, protože chce mlýnek. To, co chce, je lépe chutnající šálek kávy,“ říká. „Mlýnek je extrémně důležitý k tomu, abychom dostali šálek kávy s vynikající chutí.“

Je všeobecně známo, že mlýnky s mlecími kameny jsou kvalitnější než mlýnky s noži, ale dále už se to trochu komplikuje. Ne všechny mlecí kameny jsou tvořeny stejně. Jejich velikost, tvar i materiál, ze kterého jsou vyrobeny, může mít rozhodující vliv na výslednou kvalitu mletí. „Každé mlecí kameny mají vlastní rozložení velikosti namletých částic,“ říká Kennedy. To následně ovlivňuje možnost kontroly při přípravě kávy (brewingu). Když vybíráte pro svou kavárnu nebo restauraci z těch nejlepších mlýnků, měli byste zvážit řadu faktorů. Obzvláště pro jakou metodu přípravy se jej chystáte používat.

Číst celý článek na Kávové Listy.cz